Френски съд наложи присъди от 2 до 6 години затвор на 10 български граждани, организирали трафика с новородени бебета във Франция, съобщава Ройтерс.

Общо 56 са обвиняемите по делото, разглеждано в североизточното предградие Бобини, за продажбата на 23 бебета, които са били продадени на цена между 2500 евро и 8000 евро в периода 2003 г. - 2005 г. предимно на роми, живеещи във Франция.

Петимата основни организатори получават най-тежката присъда за такова престъпление - между пет до шест години затвор, като за трима от тях присъдата е произнесена задочно, тъй като не са открити и са обявени за международно издирване.

По-голямата част от подстрекателите в престъпната дейност са близки или роднини до един и същи род - Георгиеви, уточняват от АП.

Двама от френските роми, давали откуп за децата, получават присъди от една година лишаване от свобода заради симулиране на бащинство, а останалите осиновители на децата са осъдени на 6 месеца условно.

Българските майки, изнудени да продадат бебетата си, не са осъдени. Никоя от тях не е имала претенции за новороденото бебе.

Повечето деца остават при своите осиновители, като само две са поети от френските социални власти.

Прокурорите посочили, че организаторите набирали бременни жени от България и след като им обещавали голяма сума пари, те ги уговаряли, след като родят във Франция, да дадат детето си за осиновяване.
Обикновено жените получавали много малка част от сумата, а често след раждането те били принуждавани да проституират или да просят.