По време на мащабна операция на ОДП-Русе, проведена съвместно с Окръжната прокуратура е била задържана 10-членна организирана престъпна група, действала на територията на областта, информираха от пресцентъра на МВР.

Групата се е занимавала с разпространяване на наркотици, склоняване към проституция и транспортиране на набраните за сексуална експлоатация жени.

Членовете й се подчинявали на строго изграден йерархичен ред с явно изразен лидер - 36-годишният русенец П.Б. Част от групата били пряко ангажирани с доставката и разпрастраняването на наркотици, а други участници се занимавали със склоняването на жени към проституиране. Повечето жени са държани в зависимост чрез употреба на наркотици.

Работата за установяването на престъпната дейност на групата започва след като полицаите събрали конкретна информация за извършваните дейности. Получените данни са предоставени на Окръжна прокуратура - Русе и е образувано досъдебно производство срещу известни извършители. Предприети са необходимите неотложни действия за доизясняване на случая.

На 22 юни е осъществена мащабна финална операция за локализиране и задържане на членовете на престъпната група. В хода на полицейските действия са задържани П.Б. /36 г./, Ц.П.. /32 г./, С.А. /26 г./, П.Д. /19 г./, Б.К. /25 г./, С.Ж. /26 г./, М.К. /36 г./, К.И. /28 г./, П.Ц. /26 г./ и А.М. /20 г./, всичките от Русе, като повечето са осъждани или са с дълги криминални досиета. Десетимата са работили на различни йерархични нива в структурата на групата.

Извършените процесуално-следствени действия са включили над 30 обиска в помещения на различни адреси в областния град и региона. Открити и иззети са около 150 гр. хероин, над 60 гр. амфетамин и 6 кг марихуана, боеприпаси, както и различни суми пари, над 50 SIM-карти, над 40 мобилни телефонни апарата и други вещи.

В хотел в централната част на Русе, ползван от групата за развратния бизнес, са установени 12 жени на възраст от 18 до 23 години, които били принуждавани да проституират.

Проверени са и търговски обекти, в които групата се е опитвала да развие легален бизнес, вероятно чрез инвестиране на мръсните пари.

По случая се води дознание за престъпления по чл. 321, ал. 3 т.2, вр. с ал. 2, 354а, 159а от НК.

На деветима са повдигнати обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група, като им е наложена мярка за неотклонение - задържане за 72 часа.

Всички процесуално-следствени действия са били съгласувани и проведени съвместно с наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура - Русе.

В проведената операция са участвали над 100 служители от всички поделения на ОДП - Русе, както и от структури на други дирекции на МВР в града. Работата по документиране на дейността на групата продължава.