Четири парцела в курорта Паничище са продадени от Община Сапарева баня на цена 10 лева за квадратен метър.
Сделките са част от констатираните общо 17 нарушения на кметството, установени при проверката на 6 общини, попадащи в района на прокуратуратурата в Дупница.

За по 10 лева на метър са продадени терените под почивните станции на БДЖ, „Енергоремонт", бунгала в местността „Гюндера" и почивна станция в местността „Жълт дол". Те са закупени от собствениците на построените върху тях сгради.

Цената е била обоснована от лицензирания оценител с липсата на пазар на подобни имоти в периода 2004-2005 г.

Припомняме, курортният комплект Паничище стана печално известен с усилията на еколози да спрат незаконни строежи на нови писти и сеч в района, който влиза в буферната зона на Рила.

Прокурорите отправят предупреждение за недопускане на подобно нарушение в бъдеще, тъй като в Закона за общинската собственост е предвиден определен ред и за посочените случаи.

Общо 17 са нарушенията на кметството в Сапарева баня при сделки с имоти.

Сред тях е и продажбата на 19 парцела отново в курорта Паничище, през 2007 г., на определена пазарна цена от 50 лева на квадратен метър, валидна за цяла зона, вместо тя да бъде определена за всеки имот поотделно. По-късно цената била коригирана на 150 лева.

4 полицейски проверки е разпоредила прокуратурата за продажба на занижени цени на 2 общински имота в Сапарева баня. Констатирани са две нарушения във връзка с учредяване право на строеж, при които сделките са извършени без пазарна оценка или липсва протокол от проведен търг.

В останалите 5 общини, сред които и Дупница, няма установени пропуски в сделките с общински имоти.