Стойността на клиничните пътеки може да бъде увеличена с 10 %.

Това заяви здравният министър д-р Евгений Желев на среща с директорите на областните многопрофилни болници, която се провежда в Пловдив, цитиран от health.bg.

Според него към момента искането за 25 -30% актуализация не е изпълнимо.

Трябва да се съобразим с възможностите на финансовия ресурс, с които разполага държавата. Да се преценят реалната ситуация, ръстът на инфлацията и да се отправи искане към компетентните в случая институции - парламента и НЗОК, уточни министър Желев.

Той се съгласи с болничните управители, че две години цената на клиничните пътеки не е актуализирана, но заяви категорично, че засега здравното министерство няма виждания да дофинансира системата, нито да я променя.

Министърът на здравеопазването се обяви срещу сегашната клауза, която задължава здравната каса да сключва договори с всички нови лечебни заведения.

Броят на частните лечебни заведения непрекъснато се увеличава с всяка изминала година. На практика това означава, че има пробив в системата. Според мен това налага и промяна в механизмите на акредитация, тоест тя да не е формална, а да има много по-взискателни критерии, категоричен е здравният министър.

Според него в момента режимът в страната е много либерален и се получават парадокси, при които има болници с претенции да са многопрофилни, а в действителност имат по две легла.

Директорите на областните болници също се възпротивиха на масовото сключване на договори с частните лечебни заведения. Те настояха средствата от касата да бъдат насочвани единствено към държавните и общински лечебни заведения.

Ситуацията в здравеопазването не е безнадеждна
, подчерта здравният министър.

След приемането на новата здравна стратегия и изработването на националната здравна карта нещата постепенно ще се регулират
, подчерта министърът.