100% граничен контрол в ЕС. Това са решили вътрешните министри на страните от Съюза на последния си съвет, разкри Румяна Бъчварова.

Шефката на родното МВР обяви пред депутати, че на съвета България е извоювала малка победа - по изключение ние ще осъществяваме този 100-процентов контрол само при влизане у нас от Турция и Румъния. При напускане на страната в тези две дестинации двете държави ще извършват проверките.

Това не е затваряне на границите, поясни Бъчварова. Според нея Гърция се намира в патова ситуация заради бежанците. Самата Бъчварова провела разговор с колегите си от съседките ни Гърция и Турция, като получила уверението, че те няма да допуснат ситуации, застрашаващи България.

Турция даже обещала, че ще има готовност да приема обратно част от мигрантите, които се опитват да преминат родната граница.

Южната ни съседка обаче иска от ЕС доста пари за бежанците, научила Бъчварова. По думите й, Турция искала обучения за 400 хиляди деца на имигранти на нейна територия.

Решението за релокация на бежанците не работи добре, у нас за момента само един нелегален имигрант е преместен на този принцип. Въпреки това обаче на съвета на вътрешните министри страните обещали, че няма да предприемат едностранни действия до 7 март, когато съвещават всички страни от ЕС заедно с Турция.