100 души са загинали при тежки пътни произшествия в София от началото на годината, като 61 от тях са пешеходци.

На загиналите е със седем души повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от КАТ.

В една ли друга степен са били ранени 768 пешеходци, което е 38 на сто от всички ранени.

Причината за повече от половината загинали при катастрофи е в неправилните действия на водачите на автомобили и тяхното недостатъчно внимание към най-уязвимите участници в пътното движение - пешеходците, възрастни и деца, особено в тъмните часове на денонощието, когато интензивността на движение на автомобили и пешеходци е висока, цитира данните пресцентърът на МВР.

Една от основните причини за тежките пътни инциденти с пешеходци е отнемането на предимството им, непропускането им на сигнализирани пешеходни пътеки.

От полицията предупреждават, че в последните дни са зачестили тежките пътно-транспортни произшествия, в това число и със загинали, при които водачите напускат местопроизшествието, не оказват помощ на пострадалите и не сигнализират органите на МВР.

Сред причините за катастрофи с пешеходци са също неправилното движение по пътното платно, внезапното навлизане, тичане при пресичане, преминаване на червен светофар и пресичането на пътното платно над подлез или на място, неопределено за целта, между движещи се автомобили. Според анализа - 12 пешеходци са загинали по тяхна вина.

От КАТ припомнят, че пешеходците са най-застрашени във времето между 18 и 20.30 часа.

Полицията препоръчва на водачите, когато управляват колите си в тъмната част на денонощието, да се движат със скорост, позволяваща им да спрат в зоната, осветявана от фаровете, както и да намаляват скоростта при преминаване в районите на подлези, сигнализирани пешеходни пътеки и спирки на масовия градски транспорт.