108 литра забранени за използване у нас препарати за растителна защита са открили митничари на пункта „Малко Търново”.

Химикалите са били укрити в тайници на туристически автобус с пътници. Автобусът с чуждестранна регистрация е превозвал туристи от Турция за Румъния и е управляван от турски гражданин.

На българския митнически пункт в Малко Търново шофьорът и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране.

При извършената щателна митническа проверка, митническите инспектори установяват, че автобусът е пълен с контрабандни стоки, укрити от шофьора в различни тайници. Освен химикалите митничарите са открили още 1 380 кутии контрабандни цигари и  90 флакона недекларирани парфюми.

От първия тайник в шкаф за инструменти на шофьора са иззети 300 фабрични опаковки, съдържащи общо 108 литра препарати за растителна защита от три различни марки, произведени в Турция, забранени за внос в ЕС.

В друг тайник на шофьора са открити три кашона с 90 флакона 100-милилитрови  парфюми с марка „ Tom Ford Back Orchid". В хода на проверката митническите инспектори установяват, че и естествени кухини на въздухопроводите в тавана на автобуса са пълни с общо 27 600 къса (1380 кутии) контрабандандни цигари без акцизен бандерол от марката „Ashima" и с надписи „Duty Free".

Впоследствие шофьорът е обяснил, че е трябвало да пренесе недекларираните хербициди, цигари и парфюми до получатели в Румъния.

Контрабандните стоки са иззети. Срещу шофьора на автобуса, турски гражданин, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.