Софийски градски съд осъди бизнесмена Марио Николов на 10 години затвор при първоначален строг режим. Той ще трябва да плати и глоба в размер на 30 000 лв.

Бизнесменът е признат за виновен по обвинението  за изпирането на 7,5 милиона евро по програма САПАРД.

Другият основен обвиняем по делото - Людмил Стойков, бе обявен за невинен по обвиненията за организиране на организирана престъпна група и пране на пари.

Съдът осъди на осем години затвор при първоначален строг режим и съпругата на Марио Николов - Мариана Николова.

Тя също ще трябва да плати глоба в размер на 30 000 лв. Другите подсъдими по делото - Иван Иванов и Григор Главев бяха осъдени съответно на по шест години затвор.

Ако някой мисли, че съм оправдан неправомерно, мога и утре да застана на детектора на лъжата.

Л. Стойков

Размерът на глобите на двамата отново е 30 000 за всеки.

Валентин  Ангелов също ще лежи шест години в затвора и ще трябва да заплати глоба отново в размер на 30 000 лв.

След обявяването на присъдата Людмил Стойков коментира, че ако имаше и най-малкото доказателство срещу него, той също щеше да понесе тежката присъда.

Можеше не днес да се реши този въпрос, а преди 2,5 години, заяви той и посочи, че медиите също са помогнали. Никога не казвате истината, винаги я спестявате и имате такъв обществен натиск, изтъкна Стойков.

Той добави, че многократно е искал да съдейства и е предлагал да застане на детектора на лъжата. Ако някой мисли, че съм оправдан неправомерно, мога и утре да застана на детектора на лъжата, посочи Стойков.

На журналистически въпрос има ли все пак престъпна група Николов-Стойков, прокурор Андреев коментира, че от присъдата на СГС излиза, че има престъпна група Николов.

Той заяви, че е доволен, че прокуратурата е успяла да докаже своята теза в 90%. Андреев коментира, че няма как да не е доволен от решението на съда, но добави, че ще изчака обвинението да се запознае с мотивите на съда и ще прецени дали да обжалва.

Той добави, че въпреки присъдата, не се чувства вътрешно разколебан по отношение вината на Стойков.

Попитан дали е имало натиск Стойков да седне на подсъдимата скамейка, обвинителят заяви, че прокуратурата никога не е оказвала натиск. По думите му е имало натиск по-скоро за събиране на доказателствата.

Андреев изрази съмнение да е имало политически чадър над Стойков.

По думите му самият факт, че той е изправен пред съда и прокуратурата поддържа тази теза, говори, че обвинението не е променило позицията си.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Припомняме ви, че Николов и Стойков бяха задържани след сигнал на ОЛАФ през ноември 2006 г. за източване на 7,5 млн. евро от европрограмата, но впоследствие бяха освободени.

Според обвинението парите от САПАРД са придобити чрез представяне на фалшиви документи за нови машини, които всъщност са били рециклирани.