12 години затвор получи Емил Първанов - Ембака за убийството на работник на строежа на АМ "Струма". Ембака трябва да излежи наказанието си при първоначален строг режим, съобщи БГНЕС.

Припомняме, Емил Първанов, по прякор Ембака, уби с удар Николай Чивиев,служител-координатор при строежа на магистрала "Струма". Инцидентът стана на 26 юни 2015 година по обяд. След убийството Ембака се укри от органите на реда и в продължение на месеци беше неоткриваем. След това той се предаде на правосъдието.

Съдът постанови, че Ембака трябва да заплати и обезщетение на наследниците на убития в размер на 340 000 лева.

Прокуратурата поиска 20 години лишаване от свобода за обвиняемия, а защитата на обвиняемия поиска обвинението да бъде преквалифицирано от убийство в причиняване на тежка телесна повреда при неизбежна отбрана.

Припомняме, че Емил Първанов се укрива месеци наред от правосъдието и органите на реда. След като се предаде на властите, покрай името му не спряха скандалите обаче.

Обвинителният акт е внесен в кратки срокове от прокуратурата, едва след като избухна скандал, че прокурорът по делото Георги Качорев бездейства.

Заради липса на движение по обвинението Емил Първанов можеше да излезе от ареста, но прокуратурата екстрено го обвини за още едно деяние. В крайна сметка обаче Апелативният съд пусна Ембака на свобода срещу "подписка".

Срещу самия прокурор Качорев пък по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров започна проверка, която установи редица нарушения, и процедура за дисциплинарно наказание. Само пред два дни се оказа обаче, че прокурор Георги Качорев е подал оставката си, изпреварвайки с часове предложението на Цацаров.