Софийски градски съд призна за виновен бизнесмена Марио Николов и го осъди на 12 години затвор при първоначално строг режим. Освен това той няма да има право три години да кандидатства и да получава евросубсидии.

За съпругата на Николов - Мариана, СГС постанови 5 години затвор при общ режим.

Радмил Петров и Петя Хаджииванова бяха оправдани. Анна Шаркова бе обявена за виновна и осъдена на 10 години затвор при първоначален строг режим.

Григор Главеев бе признат за виновен, но се размина с 3-годишна условна присъда.

Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов бяха признати за виновни и осъдени също на 10 години затвор при първоначален строг режим.

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд. Марио Николов категорично ще се възползва от това.

Адвокатът му Менко Менков посочи, че запазва вярата си в съда, въпреки осъдителната присъда, която получи клиентът му. Една присъда или се печели, или се губи, посочи адвокат Менков.

Припомняме, в най-големия и най-шумния до този момент процес за пране на близо 7,5 млн. лева, източени от програма САПАРД, Марио Николов бе обвинен, че е закупил стари машини, декларирайки ги като нови.

Цветанов за присъдата:
"Странно е, че е без съучастник, без някой който да го е подпомагал". Цветанов отбеляза, че прокуратурата е имала съвсем други искания към съда и каза, че не иска да коментира детайли.
„Марио Николов ми даде водеща политическа перспектива и не искам да коментирам", каза вътрешният министър.

Съоръженията са били купувани на старо, но са описвани и представяни като нови. Старите машини са от български месарски предприятия, чиито собственици са в аферата. По този начин са били източени близо 8-те млн. евро от европейските пари.

Изморен след края на делото „САПАРД" се чувстваше наблюдаващият прокурор Андрей Андреев. Той обясни, че оправданите Петя Хаджииванова и Радмил Петров са били обвинени за помагачество. Според прокуратурата те са водели кореспонденцията с фирмите доставчици на машините.

Делото не беше лесно изобщо, коментира прокурор Андреев. Той има свое обяснение за условната присъда на Григор Главеев - може би върху решението на съда влияние е оказало тежкото здравословно състояние на подсъдимия.

Мариана Николова се е разминала с 5 години по обяснение на държавното обвинение, тъй като е възстановила субсидията още преди края на наказателното производство и това е довело до преквалифициране на извършеното от нея деяние.

Това е благоприятен състав, който в такива случаи се прилага и съответно наказанието е в по-малки граници, обясни Андрей Андреев.

Според него ако съпругата на Марио Николов не е възстановила евросубсидиите, може би и тя е щяла да получи 10-годишна присъда. Наказанията са сериозни, категоричен е прокурор Андрей Андреев.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова:

За някои са намерили доказателства, а за други не. За мен оправдателните присъди не са бедствие - те фигурират като възможности в закона и са предназначени за хора."

След края на сагата „САПАРД" той е категоричен, че се чувства удовлетворен от този финал.

Припомняме, на едно от последните заседания със сълзи на очи пред съдебния състав Марио Николов заяви, че е изкупителна жертва на държавата.

По думите му той трябва да бъде принесен в жертва с цел политически дивиденти на управлението.

Коментарът си Николов направи, след като прокуратурата поиска да бъде наказан със 17 години затвор.

В края на март СГС осъди Марио Николов на 10 години затвор при първоначален строг режим и му наложи глоба в размер на 30 000 лв.
Другият основен обвиняем по делото - Людмил Стойков, бе обявен за невинен по обвиненията за организиране на престъпна група и пране на пари.

По-късно, помолен да коментира обявената присъда на Марио Николов от 12 години затвор, вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че е странно - „Странно е, че е без съучастник, без някой който да го е подпомагал."

Според Цветанов организирането на такива схеми се прави от престъпни групи и съответно от помагачи. Цветанов отбеляза, че прокуратурата е имала съвсем други искания към съда и каза, че не иска да коментира детайли.
Марио Николов ми даде водеща политическа перспектива и не искам да коментирам", каза вътрешният министър.

Припомняме, по време на последните пледоарии Николов заяви, че Цветан Цветанов прави кариера с такива дела като неговото.