В резултат на предприети светкавични действия, в Свиленград и София са задържани общо 8 български граждани, съпричастни към извършено изнудване на семейство от Ирак.

В операцията, проведена под надзора на прокуратурата, активно са участвали и служители от ОДМВР-Хасково и СДВР.

Чужденците, които на 16 април преминават нелегално границата ни с Турция, са засечени на зелената граница със 7-годишното им дете. Те обясняват, че каналджии са отвлекли едногодишната им дъщеря.

Качват детето заедно с тяхна роднина и други нелегални мигранти в автомобил и отвеждат всички на неизвестен адрес. Веднага след това започват изнудване за пари.

След сигнала, стартират и незабавни оперативни действия на територията на Свиленград, където криминалистите задържат четирима български граждани, заподозрени за участие в извършеното престъпление.

В хода на операцията, на територията на София, криминалистите засичат автомобил, в който заедно с осмината чужденци е открито и детето. Спряна е и ескортиращата ги кола.

Задържани са четирима мъже от Харманли, които са оказават яростна съпротива при ареста.

Работата по образуваните две досъдебни производства - за изнудване и незаконно подпомагане на чужденци продължава под надзора на прокуратурата.