По неизяснени причини автобусът със сръбски граждани, който снощи се обърна на АМ Тракия, е самокатастрофирал. Това стана ясно от брифинга на Димитър Димитров от ОДМВР Стара Загора. Движението в района на инцидента вече е възстановено.

28 граждани са прегледани в центъра за спешна помощ. 14 са настанени в болница, трима са в тежко състояние. Едно от децата на 11 години е със счупен таз, счупено бедро и други травми. То е настанено в реанимация. Останалите деца са с пълнолетните придружители.

Версиите за катастрофата са или грешка на шофьора или техническа неизправност, стана ясно от думите му. Кръвната проба на шофьора за наркотици и алкохол е отрицателна. Той е задържан и продължават следствените действия с него, подчерта Димитров.

В района на катастрофата от дясната страна на пътното платно не е имало мантинела.

Разследването ще се води от следователи от Национална следствена служба. Изискани са документи от сръбска страна, стана ясно от данните на Районната прокуратура. Вероятно още днес ще му бъде повдигнато обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов са посетили мястото на катастрофата на АМ Тракия. Това стана ясно от думите пред БиТиВи на зам.-главния прокурор. Сарафов поясни, че основната версия за катастрофата е човешка грешка. Не са установени неизправности на автобуса или неравности по пътното платно. Шофьорът вероятно ще бъде привлечен като обвиняем.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев даде брифинг пред входа на стразогорската болница. Той заяви, че едно от пострадалите деца при катастрофата на АМ Тракия ще бъде оперирано в Детска хирургия в Пирогов, а друго, което е сумнолентно, ще бъде приведено в неврохирургия, като министърът заяви, че неговото състояние предизвиква по-голяма тревога.

Двама възрастни също са пострадали по-тежко. Единият е с ампутиран крак. Психолози ще работят с жертвите на тежкото ПТП, стана ясно още от думите му.

Осем линейки са отишли на мястото на инцидента снощи. Няма опасност за живота на пострадалите, според здравния министър. Родителите са спокойни, поясни той.

На място пристигна и здравният министър на Сърбия. Благодарност към българските лекари отправи и сръбския министър на здравеопазването д-р Златибор Лончар. Подготвя се логистиката за транспортирането на пациентите до Сърбия. 

Ръководителката на сръбската група заяви, че шофьорът е карал относително бавно и пътното платно е било мокро, но вероятно водачът е отклонил вниманието си, разгъвайки някаква седалка. Към момента се изясняват подробности за това дали шофьорът е почивал достатъчно и защо е потеглил толкова късно, така че част от пътуването е щяло да бъде в тъмната част на деня.

Става ясно обаче, че въпреки че превозва деца, след като те са чуждестранни пътници, това правило не важи за тях.

Сръбският автобус е пътувал от Слънчев бряг, където са участвали във фестивал, за Белград. Малко преди мястото на катастрофата са почивали на една от бензиностанциите.

Временно бе ограничено движението по АМ "Тракия" в посока София в участъка от пътен възел "Нова Загора" до пътен възел "Стара Загора", с цел осигуряване на проходимост за спешните екипи при Сливен, съобщиха от АПИ и МВР.

Движението се осъществява по обходен маршрут: по път II-66 Нова Загора - Стара Загора, околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия" при пътен възел "Стара Загора" в посока София.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че се наблюдава досъдебно производство, по което се извършва разследване по случая. При управляване на автобуса, са били нарушени правилата за движение по пътищата и затова има пострадали. Автобусът се движил в посока към гр. София като превозвал 47 пътници - сръбски граждани, голяма част от тях малолетни и непълнолетни деца. При катастрофата са пострадали множество от пътниците. На 28 лица е оказана медицинска помощ в ЦСМП-Стара Загора и са били освободени, а други 14, които са в по-тежко състояние, са настанени на лечение в различни клиники в УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", Стара Загора. От тях 9 са малолетни деца, 3 непълнолетни и 2-ма възрастни. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Впоследствие военният министър Димитър Стоянов увери, че Министерството на отбраната има готовност да помогне за транспортирането на сръбските деца, пострадали при катастрофата. Той заяви, че при нужда ведомството разполага със "Спартан", който е в едночасова готовност за излитане при поискване.

И към момента продължават действията по разследването - извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и на превозното средство, осигурени са преводачи и се провеждат разпити на свидетели, предстои назначаване на автотехническа експертиза и множество съдебномедицински експертизи.