14 нелегално преминали границата на България мъже, самоопределили се за афганистанци и пакистанци, са заловени в неделя, 09 април т.г. около 00.05 часа. Те били на изхода на кв. «Крайморие», на около 50 м от пътя Созопол - Бургас, съобщиха от МВР-Бургас.

В проверката, при която са открити мигрантите, са участвали служители от група «Престъпления, свързани с незаконното пребиваване или преминаване на чужденци в страната» към отдел «Криминална полиция» при ОДМВР - Бургас. Заедно с тях са били и служители на Главна дирекция «Национална полиция» и сектор «Специализирани полицейски сили» към ОДМВР - Бургас.

Чужденците били в камион «Нисан Примастарс», със софийска регистрация, управляван от криминално проявения И.К., 37-годишен от София. И.К. е задържан за срок от 24 часа, като срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство по чл. 281 от Наказателния кодекс.

С прокурорско постановление задържането му под стража е удължено за срок до 72 часа. Нелегално преминалите са предадени на служители от сектор «Миграция». Предстои настаняването им в специализиран център.