150 000 български граждани са се подписали в подписка против въвеждането на такса рецепта.

Подписката бе разпространена в аптеки в цялата страна и стартира в средата на април месец.

Тя е инициирана от Веселин Марешки и подкрепена от фармацевти от Български фармацевтичен съюз и Съюз на българските фармацевти.

За около месец хората изразиха своята позиция, като отговаряха на 3 въпроса - искат ли въвеждането на такса рецепта, искат ли фиксирани цени на лекарствата и трябва ли да има вериги аптеки.

Въвеждането на такса рецепта би било поредният удар за българите и ограбването на и без това изтънелия им джоб, заявяват инциаторите.
Според тях е недопустимо лекарствата да се продават на най-високи цени.

В разпространеното до медиите съобщение, инициаторите на подписката заявяват и че при промени в Закона за здравното осигуряване, в частта засягаща кой може да бъде член на надзорния съвет на НЗОК, вече няма пречки такива да стават членове на управителни или контролни органи на други организации, осъществяващи осигурителна или застрахователна дейност.

Фармацевтите се противопоставят на тази промяна и заявяват, че тя касае само един единствен човеки доказва по безпрецедентен начин още веднъж твърденията на самия този човек за близостта му с властта и готовността му да използва тази близост за собствени цели. В текста на фармацевтите не са посочени нито име, нито длъжност, но вероятно става въпрос за Огнян Донев, който е член на надзорния съвет на НЗОК и изпълнителен директор на "Доверие".

Оригиналите от подписката са предадени на областния лидер на ПП ГЕРБ - Варна Павел Димитров за министър-председателя Бойко Борисов.
За резултатите от инициативата са уведомени и президентът Георги Първанов, министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на НЗОК д-р Нели Нешева.