При огромен медиен интерес в Бургаския окръжен съд започна делото срещу Максим Стависки.

Припомняме, той е обвинен в шофиране след употреба на алкохол с 1, 29 промила и причиняване на катастрофа със смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго.

Обвиняемият се яви на съдебното заседание лично, представен от адвокатите Явор Нотев и Росен Кожухаров.
Заедно с Максим в съдебната зала бе и Албена Денкова.

Първото съдебно заседание продължи по-малко от 2 часа, като съдът не даде ход на делото и го отложи за 30 януари.

В качеството на частен обвинител и граждански ищец на съдебното заседание се яви Валентин Петров - брат на загиналия при катастрофата Петър Петров.
Петров поиска обезщетение от Максим Стависки в размер на 5 хил. лева.

От друга страна адвокатът на Мануела Горсова - тежко раненото в катастрофата момиче, поиска обезщетение от името на неговата довереница в размер на 2 млн. лева.

Освен това Максим Стависки трябва да заплати обезщетение по 250 хил. лева на майката и бащата на загиналия при катастрофата.

Съдът отхвърли исканите 2 млн.лева обезщетение

От пледоариите на защитниците на Максим, Нотев и Кожухаров, стана ясно, че те намират искането за неоснователно по отношение на адвоката, представляващ Мануела Горсова, до момента, докато не се докаже, че тя действително се намира в такава трайна недееспособност.

След съвещание Бургаският окръжен съд с председател Пламен Синков отхвърли искането на брата на загиналия Петър Петров да бъде конституиран като частен обвинител по делото срещу Максим Стависки .

Съдът обоснова решението си, че Валентин Петров е претърпял лека телесна повреда поради което неговите искания - обезщетение от 5 хиляди лева, не са основателни.

Съдът не допусна също така искането на защитата на Мануела Горсова да бъде назначен редовен пълномощник, тъй като последната в следствия на претърпяната катастрофа се намира във физическа недееспособност, но не и в юридическа поради навършено пълнолетие (18 години).


Съдът не одобри искането на представителя на държавното обвинение за назначаването на особен пълномощен представител на Мануела Горсова.

Албена:
Няма сума, която да замени човешкия живот

Не бе допуснато и искането на защитника, представляващ Мануела Горсова, за обезщетение в размер на 2 млн. лева.

Същевременно съдът допусна искането на родителите на загиналия Петър Петров - Денка Петрова и Георги Петров - да бъдат обвинители в гражданския иск по делото, както и исканото от тях обезщетение в размер на 500 хил. лева.

Поради посочените по-горе аргументи съдът прецени, че те не са основания да бъде даден ход на делото, поради което отложи днешното съдебно заседание.

Максим:
Трудно е човек цял живот да ходи с наведена глава

Решението на Бургаския окръжен съд подлежи на обжалване пред Бургаския Апелативен съд в 7 дневен срок.
Съдът насрочи дата за следващото заседание 30 януари 2008 от 9 часа.


Нека да се произнесе втората инстанция и тогава ще има яснота за гледането на делото. Това каза след приключването на съдебното заседание прокурорът по делото Светлозар Костов.

Той уточни, че не е изненадан до някъде, че не назначено искането му за назначаване на особен представител на Мануела, защото законът не урежда нейния случай.

Казусът, който не е законово уреден, е в това, че по време на катастрофата момичето е било непълнолетно и вече не е и не може да се представлява от родителите си, а в същото време Мануела не може сама да упълномощи свой представител.