По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград съдът призна за виновен Васил Методиев от Петрич за убийство и му наложи наказание "Лишаване от свобода" за срок от двадесет години.

Осъденият 40-годишен Васил Методиев живеел на семейни начала с 43-годишната Вишна Герасимова в дома му в ромската "Шекер махала" в Петрич. Жената била вдовица с 12 деца на различна възраст.

От извършената на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза се установява, че смъртта на Вишна Герасимова се дължи на остра кръвозагуба, вследствие на обширно порезно нараняване на шията.

Двамата съжителствали в непрекъснати конфликти, като Методиев ревнувал Герасимова, тъй като смятал, че тя поддържа връзки и с други мъже. Сред поредния скандал през 2014 г. жената го напуснала и се прибрала в Благоевград, но на 8 август 2014 г. се сдобрили и тя се върнала.

На следващия ден двамата били вкъщи и към 19 ч. легнали да спят. Методиев заспал веднага, а когато се събудил към 23 ч. установил, че Герасимова я няма.

След полунощ жената се прибрала, като отказала да дава обяснения къде е била. Двамата се скарали, конфликтът прераснал във взаимна физическа разправа. В един момент Методиев взел малък кухненски нож и пробол жената в областта на шията. Въпреки съпротивата й, той завързал със сезалово въже двете й ръце зад гърба, след което свалил пострадалата на пода по корем и продължил побоя с нанасянето на удари в главата.

Методиев запушил устата на Герасимова с тениска, за да не се чуват виковете. Хванал ножа и прерязал гърлото й.

Скоро, в резултат на острата кръвозагуба жената починала. Методиев я оставил да лежи на пода дълго време, после отвързал ръцете й и я положил по гръб на дивана. След като се убедил, че е мъртва, покрил тялото с чаршаф и се опитал да отстрани кървавите петна по килима.

Методиев взел решение да се самоубие и подготвил въже, след което излязъл на двора с намерението да се обеси. Завързал единия край на въжето за орех и се качил на пластмасов стол. Не събрал обаче достатъчно смелост и се отказал. Около 2 и 25 часа от личния си мобилен телефон сигнализирал на тел. 112 и съобщил за случилото се.

Изчакал в дома си идването на полицейските служители, които го задържали.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.