Незабавно възстановяване на договорното начало и явяване на УС на НЗОК на масата на преговорите за НРД - 2009 г. в изпълнение на законовите им задължения по чл. 55 от ЗЗО.

Това е първата точка от резолюция, приета от участниците в Национална среща на специалистите от извънболничната помощ с управителния съвет на лекарския съюз.

Според прессъобщението от БЛС, цитирано от Здраве.нет, резолюцията е приета единодушно от представители на 21 регионални колегии на съсловната организация.

Документът настоява парламентът да приеме бюджета на НЗОК, предложен от УС на лекарския съюз.

В резолюцията се твърди още, че участниците в срещата изразяват пълна подкрепа и доверие на настоящия УС на БЛС, който представлява законно лекарското съсловие до провеждане на редовен отчетно-изборен събор.

Призовава се също така да спрат „опитите за сепаративно водене на преговори с цел разцепление и отслабване на съсловието, както и на опитите за изземване на функции и груба намеса във вътресъсловната дейност на БЛС".

Резолюцията също така за пореден път заплашва с ефективни протестни действия, в случай, че исканията не бъдат изпълнени.