22-годишен хакер е създателят на зловреден вирус за контрабанда на стоки. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Младежът, роден през 1995 г. е измислил вирусът, след което го е продал.

Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата и предоставял дистанционен достъп до системата на Агенция "Митници".

От дома на младия ИТ специалист е иззета техниката, с която е създаден вируса. Организираната престъпна група, срещу която се води разследване от август 2015 г. е включвала 3-ма настоящи митнически служители и 2-ма бивши.

Те били необходими в схемата за източване на ДДС акциз, за да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници" посредством флаш памет, на която е инсталиран вирусът. На практика вирусът е блокирал системата на Агенция "Митници" на даден пункт като е позволявал закриване на транзита в системата за товари и стоки, които реално не са преминали през границата ни, а само виртуално. По този начин се е ощетява държавния бюджет от приспаднатото ДДС - акциз.

Така освен на територията на България групата е действала на територията на още поне две държави. По данни на Македонската прокуратура - там са задържани две лица, едното от които митнически служител на ГКПП "Крива паланка". Международното разследване продължава. Сигналът за престъпната група е подаден от Централно управление на Агенция "Митници".

В 5 града ГДБОП лови престъпна група и хакери

В 5 града ГДБОП лови престъпна група и хакери

До момента са задържани 23-ма души

Разследването се провежда в две насоки - едната за престъпления по служба, а другата за извършвани незаконосъобразни транзити. Има съмнения, че по този начин се е копирала и схема за превоз на наркотици. До момента са извършени около 100 претърсвания, изземвания, обиски на лица. Задържани са 23-ма души.

Основните обекти са жилища, автомобили, служебни помещения, офиси. Открити са ключове от банкови сейфове - касети. До момента при претърсването на един от тези сейфове са открити голяма сума пари, 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 40 златни монети.

Работи се съвместно с други прокуратури, има съвместен екип на разследване. По данни на наблюдаващия прокурор в момента се извършват активни процесуално-следствени действия и в Македония. Касае се за организирани престъпни групи, които основно се занимават с контрабанда. Така въпреки, че стоките не влизат в Република България те, се обмитяват.

Арнаудова коментира, че разследването е продължило дълго време и е било съпроводено с много тайни действия. Тя посочи, че с товарни автомобили вероятно са се пренасяли наркотични вещества.

Повече от година и половина година екипът от ГДБОП и наблюдаващите прокурори запазили в тайна действията си по разследването. За да се установи схемата и лицата по веригата, е било необходимо време и тайни действия. Явните действия са започнали днес. Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента.

"Събирането на доказателства продължава в рамките на изключително сложно разследване на сложна по характер престъпна дейност. Тя е свързана с хакерски умения и комбинация за проникване и използване на служители вътре в системата на митниците, които са били необходими за осъществяване на престъпните намерения на групата", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Последствията от това са, че напускайки България, след закриване на транзита на българо - македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита", допълни схемата Стефан Джолев.

Утре ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова.