22 млн. лв. отпусна правителството за борба с редките болести.

На днешното си заседание кабинетът прие националната програма за редки болести 2009-2013 г.

Реализирането на дейностите по програмата ще бъде осигурено с 22 103 098 лв. от държавния бюджет като ще се търсят и възможности за допълнително външно финансиране.

Програмата е насочена към осигуряване на навременна профилактика, диагностика и условия за оптимално лечение на пациенти с редки болести в България.

За масови неонатални кринингови програми са предвидени близо 9 млн. лв., а за диагностика на генетичните болести и поднатален селективен скрининг близо 1, 2 млн. лв.

За диагностика на умствената изостаналост правителството отдели половин милион, а за биохимичен скрининг при бременни близо 8 млн.

Програмата ще се изпълнява в университетските генетични лаборатории в София, Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора.

В националната програма е предвидено и създаването на национален консултативен съвет за редките болести, както и функциониращ национален регистър на пациентите с редки болести.

Очаква се прилагането на програмата да доведе до намаляване на броя на родените деца с тежки наследствени и вродени генетични болести, както и да подобри терапията на онкологичните заболявания чрез изследване на генетичните маркери.