Върховният касационен съд постанови присъда от 25 години за Мехмед Хасан, който през 2017 г. уби 7 - годишната си братовчедка Дамла в Момчилград.

На 10.09.2019 г. във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия и на гражданските ищци и частни обвинители срещу въззивното решение на Апелативен съд - Пловдив.

Обвинението срещу убиеца на Дамла влезе в съда

Обвинението срещу убиеца на Дамла влезе в съда

Той е обвинен в умишлено убийство и влизане в чуждо жилище

С присъда на Окръжен съд - Кърджали подсъдимият е признат за виновен в това, че влязъл в чуждо жилище, като е имал на разположение ключ, деянието е извършено нощем, поради което съгласно Наказателния кодекс е осъден на 1 г. и 4 месеца лишаване от свобода. С присъдата Хасан е признат за виновен, че умишлено умъртвил дете, намиращо се в безпомощно състояние, убийството е извършено по особено мъчителен за 7-годишното момиче начин и с цел да се прикрие другото престъпление, поради което получава още една присъда - 22 г. лишаване от свобода. Определено е общо наказание лишаване от свобода за срок от 22 г., което на основание чл. 24 от НК е увеличено на 23 години.

23 години затвор за убиеца на 7-годишната Дамла

23 години затвор за убиеца на 7-годишната Дамла

Той признал вината си

Мехмед Хасан е осъден да заплати и обезщетение за претърпените неимуществени вреди на родителите на убитото дете в размер на по 150 000 лв., а на неговата баба - в размер на 100 000 лв.

С въззивното решение на Апелативен съд - Пловдив присъдата е изменена, като на подсъдимия е наложено наказание от 25 години лишаване от свобода. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.