В пътнически автобус са открити и иззети близо 250 000 eвро и 37 500 щатски долара.

По първоначална информация парите са придобити от незаконна дейност, съобщават от пресцентъра на МВР.

Съвместната полицейска операция е проведена вчера на ГКПП - Дунав мост.

Около 17 часа на общия българо-румънски пункт, на трасе вход в нашата страна, екип от служители на ОДП - Русе и Митница - Русе спира за проверка пътнически автобус с турска регистрация.

Автобусът пътувал по направлението Брашов - Търговище - Букурещ - Гюргево - Истанбул. При последвалата щателна проверка, в отделението за ръчен багаж, е открито кожено дипломатическо куфарче, собственост на турския гражданин А. А. (54 г.).

В куфара имало голямо количество валута в евро банкноти, а в джобове на якето му проверяващите откриват голяма сума долари.

Изяснено е, че турският гражданин се е качил в автобуса в Букурещ, той бил облечен с якето, в което са намерени доларите и е носил въпросното дипломатическо куфарче.

По думите на А.А. - негов сънародник му предал парите с искането да ги пренесе през Румъния и България в Турция. Преносителят изразил съмнението, че парите са придобити от незаконна дейност.

Действията на дознателите са проведени под прякото ръководство на прокурор от Окръжна прокуратура - Русе.
По случая е образувано дознание срещу А. А. за престъпление по чл. 253, ал.1 от НК / Пране на пари /. Взета му е мярка "Задържане под стража", а работата по разследването на случая продължава.