Канал за незаконен трафик на нелегални мигранти е разбит от Националната полиция с помощта на полицаите от Своге и София.

Арестувани са 26 незаконни мигранти. Задържани са трима мъже - двама българи и чужденец с хуманитарен статут, които по първоначални данни съпричастни към престъпната дейност. Те са на 48 г., 34 и 26 г. 

Операцията е проведена на 20 август на територията на РУ-Своге, след получен сигнал за незаконен трафик. Според данните групата се е канела на транспортира мигрантите от от адрес в Искърското дефиле до западната ни граница. За целта ще се използва микробус, а лек автомобил ще служи за отцепка.

Чужденците и тримата каналджии са задържани в момент на тръгването им. В буса са установени 8 мигранти - по техни данни иракчани от кюрдски произход. Още 18 иракчани от кюрдски произход, сред които е имало и две семейства с 5 малолетни деца, са открити във вилата, която е служила за убежище на мигрантите.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК. Тримата каналджии са задържани и с прокурорско постановление им е наложена временна мярка за задържане за срок до 72 часа.