Всяка година в България се раждат около 1000 бебета, страдащи от малформацията Спина Бифида.

Това е единствената малформация, която може да бъде предотвратена чрез приемането на фолиева киселина преди и по време на бременността.

Това заяви Горица Белогушева, маркетинг мениджър на електронното издание Az-Jenata.com, предаде Zdrave.net.

Тя добави, че медицината е доказала, че приемането на фолиева киселина намалява риска от появата на Спина Бифида.

Това означава, че всяка година при около 300 от тези 1000 бебета, страдащи от малформацията, тя може да бъде предотвратена. Ето защо за трета поредна година Инициативен комитет „300 бебета повече" и Az-Jenata.com организират информационна кампания за превенция на Спина Бифида при новородените.

По този повод днес пред „Майчин дом" организаторите на кампанията и неколцина служители на болницата изчистиха зелените площи пред лечебното заведение и боядисаха оградите им. С този си акт те призоваха жените, които искат да стават майки да взимат фолиева киселина.

Горица Белогушева коментира, че инициативният комитет е внесъл преди три години в Министерството на здравеопазването и Министерски съвет предложение за създаването на Национална програма за превенция на вродените малформации. От МЗ са разработили такава, но тя все още не е разгледана и одобрена от Правителството.