За изминалия ден полицаите са хванали общо 34 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол - 21 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а други 13 - с над 1,2 на 1000, деветима са отказали да им бъде направен тест.

Това показват междинните резултати от започналата специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата след като джип уби две пешеходки на столичния бул. "Черни връх", информират от МВР.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 души, а шестима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

8790 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция. Проверени са и 11 789 водачи и пътници.

До момента са съставени 2208 фиша и 716 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

От обобщените данни: по метода "линеен контрол" са проверени общо 2836 коли и 3574 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 756 фиша и 248 акта. Петима шофьори са управлявали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама - над 1,2 промила.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа.