Полицаи са открили и иззели от частен имот на 44-годишна жена във видинското село Арчар културно-исторически ценности, съобщават от Областна дирекция на МВР.

В имота са открити мраморна база от колона с квадратна форма - архитектурен детайл от колонада и каменен архитектурен детайл фриз - фрагмент от обществена сграда, както и две бронзови копчета, покрити със зелена патина и пръст. Според първоначалните данни и по мнение на експерти от Регионален исторически музей - Видин, предметите са от античния период между I - VI век.

От началото на годината, полицаи са заловили в село Арчар шестима местни жители в момент на извършване на незаконни изкопни дейности. Последният случай е от 25 октомври, когато на място е задържан местен жител с лопата, брадва и металотърсач.

И криминалистите от Пазарджик са задържали двама мъже, занимавали се с иманярство.

При претърсвания на територията на велинградските села Света Петка, Юндола и Всемирци в автомобил на 32-годишен мъж с инициали М.А. от село Всемирци и в жилището на 38-годишния А.Д. от село Света Петка били открити четири детектора за метал.

Иззети са общо 54 антични и средновековни монети, 62 средновековни и антични предмета, сред които две лампи и две брадви, както и 43 фрагмента.

Двамата мъже са задържани в ареста за срок до 24 часа.

По случая се води бързо производство под наблюдението на прокуратурата.