През последните 15 години броят на лекарите и медицинските сестри в страната е намалял с 37%.

Около 450 български лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина през миналата година. Това според утвърдените критерии е абсолютна криза на човешкия ресурс.

Това заяви на пресконференция днес в Добрич председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, цитиран от добричкото онлайн издание linkbg.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов посети Генерал Тошево и Добрич - градове включени в обиколката му из страната като част от подготовката за национален протест и евентулна национална стачка на медиците.

Основните им искания са свързани най-вече с адекватно финансиране на медицинския труд.
Кехайов бе придружаван от председателят на регионалната колегия в Добрич д-р Димиров.

Общият брой на приетите студенти в медицинските университети в страната е 300 - 350. Наблюдава се опасна тенденция в скоро време страната да изпита остра нужда от медицински кадри, тъй като в момента средната възраст на работещите лекари е около 50 години.

Тези които заминават в чужбина обикновено имат по две специалности и владеят чужди езици, сподели Кехайов и допълни, че е необходима дългосрочна стратегия в здравеопазването, за да се решат множеството проблеми в тази сфера.

На 7 юни в Пловдив ще се проведе Национална среща на всички браншови организации в сферата на здравеопазването, на която ще се набележат мерки за по-нататъшни действия на медицинските работници.