Главеният прокурор Борис Велчев и Ананд Сет, регионален директор на Световната банка за България, Румъния и Хърватска, подписаха споразумение за безвъзмездно финансиране в размер на 475 000 щ.д.
На церемонията присъства и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Средствата, предназначени за прокуратурата, са от Фонда за институционално развитие на Световната банка.

Безвъзмездната помощ ще се реализира в срок от три години и изисква съфинансиране с най-малко 50 000 щ. д. от бюджета на прокуратурата на Република България.
Очаква се помощта да засили капацитета и ефективността на институцията при борбата с корупцията.

Проектът предвижда още предоставяне на техническа подкрепа. Сред очакваните резултати са изработване на стратегия, осигуряване на обучение, развитие на система за проследяване и управление на делата и автоматизирана система за деклариране на доходите и имуществото в прокуратурата.

Очаква се също да се предприемат мерки за подобряване на прозрачността на прокуратурата чрез партньорства с гражданското общество.

"Бих искал да изразя благодарността си към представителите на Световната банка за реалната помощ, която те оказват на Прокуратурата на Република България.
Този договор ще допринесе, както за укрепването на прокуратурата, така и за повишаване на доверието в съдебната система", коментира след подписването главният прокурор Борис Велчев.

"Върховенството на закона е от основно значение за една добре функционираща пазарна икономика. Прокуратурата на Република България се ангажира да намали корупцията. Подкрепата за развитието на ефективна, прозрачна и бореща се с корупцията прокурорска система е основен приоритет на Световна банка в рамките на подкрепата за българския съдебен сектор", заяви от своя страна Ананд Сет.