5.5 % от децата у нас са с установени вродени аномалии в отделителната система. Това сочат данните на първият скрининг у нас, осъществен сред малчугани на възраст от 3 до 16 години от София.

Проучването е реализирано под ръководството на доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница.

В него са участвали 627 деца на възраст от 3 до 16 години, които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София.

Изследването е осъществено с монитори, дарени от СИБАНК. В хора му медиците са попаднали на фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали.

8.4% от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях е открит т.на голям пикочен мехур. При 12% от децата е установено наднормено тегло, като при 38% от тях е отчетено повишено кръвно налягане, сочат още данните от изследването.

Скринингът включва ехографско изследване на отделителната система - бъбреци, пикочен мехур, уретери, а също и измерване на кръвното налягане. Изследват се с тест лента и 12 показателя на урината.

Измерва се още талията на децата като основен показател на метаболитен синдром, а също и тегло и ръст за изчисляване на Боди мас индекса (BMI), по който се определят стойности на теглото и съответно  степените на затлъстяване.

Предстои провеждане на аналогични изследвания и във Варна и Добрич като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден - 10 март 2011 г.

Следващата крачка след провеждане на скрининга е оборудване на кабинет за пункционна детска биопсия, обяви по време на пресконференцията Петър Андронов, главен изпълнителен директор на банката. Той изтъкна, че подобен вид биопсия в момента не се прави у нас и оборудването на такъв кабинет ще помогне за прецизна диагностика и адекватно лечение на децата.

Набирането на средства продължава чрез разплащания с карти MasterCard и Maestro от СИБАНК в търговските обекти в страната. Гражданите могат да се включат в кампанията, без да даряват лични средства, а само като се разплащат на ПОС терминал.