Плевенския Окръжен съд насрочи пет поредни дати за делото около пожара във влака София-Кардам.

Обвинения са повдигнати срещу трима души.
Призованите за разпит свидетели са 123-ма.

Това съобщи говорителят на съда съдия Силвия Кръстева, цитиран от Дарик радио.

Делото е насрочено за 13, 14, 15, 16 и 17 юли 2009 г., като ще се гледа всеки от дните с начален час 09.30 часа в състав от един съдия и двама съдебни заседатели.

Обвиняеми са три длъжностни лица. Най-висшестоящият от тях е Георги Иванов, заместник-директор на „Пътнически превози"-София.

Според обвинението той е издал заповед, в която е наредил страничните врати на вагона да се заключват с каре и щифт, с изключение на тази, през която става приемането на пътници.

В обвинителния акт е записано, че в следствие на тази заповед Иванов е причинил смърт поради непредпазливост на 9-те загинали човека, при условията на независимо съпричастие.

Останалите две обвинения по случая бяха повдигнати още в края на миналата година срещу кондуктора на кушет вагона Георги Георгиев от Варна и началник-влака Иванка Костадинова от Лом. Те също са обвинени, че са причинили смърт по непредпазливост.

Припомняме, в нощта срещу 29 февруари 2009 година два от вагоните на композицията София - Кардам се запалиха.

В огнената стихия загинаха Валерия Желева, Даниел Вичев, професор Рашо Рашев, Мая Машева, Стоян Ковачев, Калчо Стефанов, Галина Иванова, Елена Халачева и Антоанета Тодорова.

За съдебните заседания ще бъдат изпратени съобщения на наследниците на загиналите.