СГС осъди Петър Петров - Амигоса на 5 години затвор и 25 хил. лв. глоба.

Припомняме, вчера прокуратурата поиска 10 г. лишаване от свобода за Петър Петров по обвинение в пране на пари.

По време на пледоариите адвокатът на Амигоса - Христо Георгиев, посочи, че обвинението е неясно. Той припомни, че текстът за пране на пари в Наказателния кодекс е бил изменян 5 пъти през последните години.

Амигоса бе признат за виновен от съда, като решението на СГС може да бъде обжалвано в 15-днвен срок.

Освен 5 години лишаване от свобода, той бе осъден и на глоба от 25 хиляди лева, както и на лишаване от право да упражнява търговска дейност за срок от 3 години. Съдът му наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лева.

Братята Дойчин и Димитър Мирянови бяха оправдани. Друг участник в схемата Цвета Манавска, която е обявена за международно издирване бе призната от СГС за виновна.
Тя получи 3 години условно и на глоба в размер на 10 000 лева. Тя и Петър Петров ще трябва да платят и разноските по делото - 26 692 лева.

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов бе доволен от присъдата.

Доволен съм, че този тежък процес, приключи с признаване на вина на основните лица, посочи той. Според Джамбазов с тази присъда се признава вината за участие в престъпната схема и на покойния Иван Тодоров-Доктора, който също бе обвиняем по делото.

Джамбазов обаче смята, че и Мирянови имат участие в престъпната схема.
"Аз смятам, че и те са участвали, макар и не в такава степен като другите", подчерта той.

Тук става въпрос за пране на пари в следствие на контрабанда. Всеки един участник има своята роля в схемата, категоричен е наблюдаващия прокурор.

По думите му основният играч в схемата е бил Амигоса. Манавска и Доктора са били негови  подчинени, тъй като  са били назначени  на трудов договор при Петров.

Според обвинението Петров заедно с Дойчин и Димитър Мирянови са създали организирана престъпна група, чиято схема е действала през 1997 г.
Чрез нея фирмата "Амигос 3" е изпрала 98 670 558 лева. от контрабанда на цигари през България за Македония.