Близо 5% от българите страдат от диабет. Това съобщи председателят на УС на Българската диабетна асоциация (БДА) доц. Ивона Даскалова, цитирана от БиТиВи. 

Днес край Варна започна Петият национален конгрес по проблемите на диабета. На негос тана ясно, че в страната ни няма точна статистика за боледуващите от диабет деца, но броят им нараства всяка година.

От модерните начини за лечение в България се прилага единствено инсулино-помпената терапия, уточнява още Даскалова. Тези процедури се извършват единствено във Военномедицинската академия в София. Терапията обаче е скъпа и за последните 3 години е приложена едва на 50 пациенти.

Единствено във ВМА се извършват и имплантации на изкуствен панкреас. По-удачната трансплантация - едновременно на бъбрек и панкреас - все още не се практикува в България. Основните причини за това са недостатъчно средства и донори.

Темите, които форумът ще разисква, са бъдещите възможности за лечение на болестта, превенция на метаболитните нарушения и най-новите постижения на медицината в областта на метаболитната и бареатричната хирургия и бетаклетъчните трансплантации.