Павел ГамизовОт утре общопрактикуващите лекари и представителите на медицинските центрове могат да договарят и да подписват своите договори с НЗОК.

Това каза Павел Гамизов, главен експерт в дирекция „Бюджет", цитиран от БНР.

Цената на профилактичния преглед при децата се покачва с около 20% и става 4.50 лв.
Профилактичният преглед при лица над 18-годишна възраст пък става от 4.15 на 6.50 лв.

С около 4.5% се вдига и цената на преглед при специалист, а вторичният преглед при специалист ще струва 7лв. В реимбурсния списък на касата са включени 298 клинични пътеки за тази година, като 19 от тях са нови, коментира д-р Сашка Рускова, директор на дирекция „Болнична помощ".

Д-р Рускова обясни, че от тази година диагностично лечебният алгоритъм в болничната помощ става задължителен за изпълнителите на лечебната дейност.

По думите й така касата щяла да контролира изпълнението на заложения в договоря диагностичен и терапевтичен минимум на лечение. От тази година касата въвежда и критерии за изписване на пациенти от лечебните заведения.

Павел Гамизов добави, че всеки лекар, който е заявил желание да работи с касата до края на месец февруари, ще получи парите си, но ще получи 90% от изработеното, а при подписването на същинския договор ще получат и останалите 10%.