По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Сливен, съдът наложи наказания от 6 г. и 8 м. "лишаване от свобода" на 25-годишния Петър Й. и 6 г. "лишаване от свобода" на 18-годишния Жеко Г. и двамата от Шивачево, общ. Твърдица. Всеки от подсъдимите, които са братя, е осъждан няколкократно.

Те са подсъдими за това, че на 20 октомври 2017 г., в Шивачево, общ. Твърдица, в съучастие помежду си като съизвършители, в условията на опасен рецидив (за подсъдимия Петър Й.), откраднали дърва за огрев на стойност 87лв., собственост на пострадалите от Шивачево.

Когато били заварени на мястото на престъплението, нанесли побой над пострадалите, за да запазят открадното. и деянието е придружено със средна телесна повреда, изразяваща се в "Трайно затрудняване движенията на десния горен крайник". 

Бият пенсионери заради дърва за огрев

Бият пенсионери заради дърва за огрев

Мъжът е бил с опасност за живота

Около полунощ на 19 срещу 20 октомври 2017 г. те решили да търсят алкохол и излезли от дома си. Качили са на каруца и потеглили с нея. По пътя си видели дърва за огрев, които били поставени пред къщата на пострадалите. Подсъдимите решили да ги откраднат, като ги натоварят на каруцата си.

Пострадалите, собственици на дървата, се пробудили от шума и излезли навън. Тогава започнала разпра и подсъдимите нанесли побой над пострадалите, съпруг и съпруга.

Делото е приключено с осъдителна присъда за по-малко от три месеца след извършване на престъплението. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначално "строг" режим в затвор. Съдебното заседание се е провело по реда на съкратеното следствие. Присъдата на Окръжен съд - Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас.