Районният съд в Петрич постанови присъда от 6 месеца затвор спрямо лицето П. П., за това, че същият е хванат да фалшифицира документи.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 22 май 2015 година в дома си в Петрич той е държал компакт дискове, флаш памет, мултифункционално устройство, предназначени за съставяне на неистински български документи, които да служат като официални такива.

При обиска на дома на обвиняемия полицаите открили и ксерокопия на диплома за висше образование и приложение към нея, издадени на името на Стефано Пагани. Открит е и сертификат, издаден от МОН, ксерокопие на лична карта на името на Besar Misini от Република Косово.

Осъденият признал и че в същия ден на обиска е приготвил да състави фалшиви документи за завършено висше образование, придобита квалификация и други такива, удостоверяващи правоспособност. Престъплението било извършено чрез получаване по Skype на файлове, съдържащи цифрови фотографии на документи и образци на сертификати. Файловете били съхранявани и в паметта на преносимия компютър, компакт дискове и флаш памет на обвиняемия.

Мъжът е сключил споразумение с Районната прокуратура в Петрич. Определението на съда е окончателно и има характер на влязла в сила присъда.