677 лица са заразени със СПИН в България. Това съобщи д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН" в Министерството на здравеопазването, цитирана от Дарик радио.

Само от началото на тази година досега са регистрирани 76 нови случая на зараза с болестта, в това число и две бременни жени. Същевременно лекарите констатират все по-ниска възрастова граница. Най-младият, заразен със вируса на СПИН, е на 16 години. 43% от болните са на възраст между 20-29 години. Над 90 на сто от заразените са се заразили по сексуален път.

Доктор Тонка Върлева обясни, че в момента в страната има 15 кабинета за анонимно изследване за СПИН, а до края на годината ще бъдат открити още 5. Министерството на здравеопазването покрива 100% от лечението на болните. То струва между 10-12 хиляди долара годишно.

От както в България се води Регистър на заразените, са установени 35 ХИВ позитивни бременни, които са родили над 40 деца. 7 от тези деца са носители на болестта, като две от тях вече са починали. Жените да могат да се изследват за СПИН по два пъти по време на бременността си безплатно, настоява още д-р Тонка Върлева.