Съдът в Кюстендил е наложил на 14 март 2023 г. ефективно наказание на обвиняем по дело за купуване на гласове.

Престъпленията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал. 1 и по чл. 167, ал. 2 от НК, съобщават от държавното обвинение. При разследването са били събрани доказателства, че мъж с инициали М.К. е организирал склоняване към гласуване срещу имотна облага за определен кандидат, партия или коалиция на парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. За извършеното мъжът е бил привлечен в качеството на обвиняем.

Делото е приключило с наложено наказание от 7 месеца затвор при първоначален строг режим.

Задържаха лихвар в Хасково за купуване на гласове

Задържаха лихвар в Хасково за купуване на гласове

Той подканвал длъжниците си да гласуват за определена партия, за да им опрости дълговете

БНР информира, че мъжът е от Дупница и е известен с с прякора Кльофи. Бил е арестуван заедно с още едно лице през септември 2022 г. при полицейска операция срещу търговия с вот в дупнишкия кв. "Ценеви". На адреса на задържаните са открити списъци с имена и номера на избирателни секции. Вторият задържан бил освободен още в деня след акцията. Разследваното установило, че Кльофи предлагал между 30 и 100 лева за глас. Той признал за извършеното престъпление. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване по силата на сключено споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемия.

Мъжът е бил осъждан и преди. Според жители на града той има присъда в Португалия, където е пребивавал и е извършил престъпление.