70 български лекари са получили официално разрешение да практикуват медицина във Великобритания към началото на декември 2007 г.

Това съобщиха от General Medical Council - организацията, която води регистър на лекарите с право да работят на територията на Обединеното кралство, цитирани от zdrave.net.

За момента GMC не може автоматично да признава квалификацията на джипита и специалисти в доболничната и болничната помощ от България по силата на Директива 2005/36/ЕС, защото не е приключил процесът на обмен на информация с българските власти и Европейската комисия, уточняват от GMC.

Засега документи за регистрация на квалифицирани лекари от страната ни се приемат по силата на местното законодателство. В такъв случай обаче не важат евродирективите за автоматично признаване на дипломите и свободно движение на територията на Съюза.

Според данните на GMC, през 2004 г., когато 10 държави се присъединиха към Евросъюза, в регистъра на медиците с право да практикуват във Великобритания са вписани 228 души от Чешката Република, 498 от Полша, 189 от Унгария.

Великобритания е една от най-предпочитаните държави за мигриращите лекари - както от новоприсъединените държави-членки, така и от страните от Стара Европа.

През 2004 г. там са се регистрирали за работа 772 лекари от Германия, а през 2005 - 861, сочи справката на GMC.

Медиците са привлечени от високите заплати в Обединеното кралство.
По данни на Националната здравна служба (NНS), джипитата получават между 51 000 и 120 000 паунда годишно.
Специалистите консултанти пък могат да разчитат на между 71 000 и 161 000 паунда.