70% от фармацевтите с по една аптека във Варна няма да сключат договор със здравната каса, що се касае до отпускането на животоспасяващи, животоподдържащи и скъпоструващи лекарства по протокол.

Това съобщи председателят на регионалната колегия на фармацевтите във Варна Рада Пехливанова, цитиранa от news.varna24.bg.

По думите така ще се рефлектира директно върху хората с диабет, паркинсон, психически и други тежки заболявания.

Пехливанова обясни, че проблемът е от промяната в наредбата за скъпите лекарства по протокол, които аптеките трябва да купуват от складовете на едро и да ги продават без надценка и печалба.  Тя бе категорична, че така аптеките се превръщат в кредитори на НЗОК.

"С 4 склада водихме разговори, но те не са съгласни да отпускат лекарства на консигнация или с отложено плащане. Искаме да изпълняваме социална дейност, каквато провеждахме до тази промяна. Тогава ни се плащаше 1 лв. за обработването на рецепта по протокол за скъпи лекарства.

Ако влагаме наши средства, както става сега, сме обречени на фалит, заяви още тя. Така, според нея, ще пострадат най-вече пациентите, които от 1 юни, когато влизат в сила промените, ще останат без право на избор. За мен държавата абдикира от проблема и прехвърля топката в аптеките, категорична е  Пехливанова.

До края на май НЗОК ще сключва договори с аптеките по места.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев каза от своя страна, че съюзът ще съди здравното министерство във Върховния административен съд заради направените през май промени в наредбата, тъй като те не са били обсъдени нито със съюза, нито с фармацевти.

Той допълни, че единственият успех, който са извоювали е, при техническа грешка в рецепта да не ги глобяват, а да я връщат за корекция.

Въпросите не трябва да се решават на парче, а да се направят радикални промени в закона, коментира собственикът на верига аптеки Веселин Марешки.

Това, че много аптеки нямало да сключат договор с касата, щяло да бъде от плюс за него, тъй като в "Марешки" щели да обслужват повече клиенти, каза още той.