Правителството прие промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите.

С промените се въвежда таван на цените за избор на лекар и екип от пациент, постъпил за лечение в болница.

Таксата за избор на лекар ще бъде между 250 и 700лв., а за избор на екип - между 350 и 900 лв.

В момента няма ясен регламент за избор на екип и всяка болница определя сама сумите, които може да се искат от пациентите. Справка на здравното ведомство показва, че на места пациентите плащат до 10 000 лв.
Сумите за избор на лекар и екип ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки.

  • При стойност на клинична пътека до 500лв., избор на лекар ще струва не повече от 250лв., а изборът на екип - не повече от 350лв.
  • При стойност на клинична пътека от 501 до 1000лв., избор на лекар ще струва не повече от 300лв., а избор на екип - до 450 лв.
  • При клиничните пътеки, струващи от 1001лв. до 2000лв., изборът на лекар ще е най-много 400лв., а на екип - не повече от 700лв.
  • За стойност на пътека над 2000лв. избор на лекар ще струва не повече от 700 лв., а на екип - до 950лв.

Новите условия за избор на екип са задължителни за всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравно осигурени и лечението им се покрива от НЗОК. Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента.

За тази цел на видно място в болниците ще се публикува списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от Наредбата.

След правителственото заседание здравният министър Стефан Константинов обясни пред медиите, че за да се контролира процеса болниците ще трябва да създават електронен дневник на заявленията за избор на лекар и екип.

Данните от електронните дневници ще се предават в министерство на здравеопазване и в районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца, обясни Константинов.