Състав на Софийски градски съд призна Златомир Иванов- Баретата за виновен и го осъди на 8 години затвор.

Припомняме, държавното обвинение поиска 17 години затвор за Златомир Иванов и тежки присъди за останалите 20 обвиняеми по едно от мегаделата в България.

Баретата е обвинен в ръководенето на организирана група „Фирмата" за наркоразпространение. Според свидетелски показания Иванов печелел по 200 хил. лева седмично от дрогата.

 


Съдия Петър Гунчев

Делото се точи вече три години, след като през ноември 2010 година председателят на съдебния състав реши процесът да бъде прекратен и да започне отначало.

 

Причината бе, че един от заседателите се оказа задържан по време на МВР акцията „Педофилите".

Съдия Петър Гунчев забави с един час четенето на присъдите заради закъснението на един от подсъдимите - Филип Христов, който в крайна сметка беше признат за невиновен. Освен Златко Баретата осъдителни присъди получиха още 10 души. Те получиха общо 44 години затвор от първоначално исканите от държавното обвинение 154. Според съдийското решение, от тези наказания им се приспада времето, през което те са били с мерки "задържане под стража" и "домашен арест."

Останалите 10 от т.нар. група „Фирмата" бяха оправдани.

Златомир Иванов, Мартин Станков и Мартин Димитров бяха оправдани за убийството на Румен Стефанов, извършено по начин, опасен за живота на много хора. За подбудител на това убийство се смяташе именно Баретата.

След като чу присъдата си, Златомир Иванов коментира пред журналисти, че ще обжалва наложеното му наказание пред САС.

Той не пропусна да се скара на журналистите, че са пропуснали 46 заседания, а сега ще започнат различни анонимни тълкувания из интернет пространството. Според Златко Баретата няма нужда от съдебен процес, защото съдиите, по думите му, стъпват на показанията от досъдебното производство.

Той изрази недоумението си и от разбирането за престъпна група, разпространявала наркотици, след като, по думите на съдиите, става ясно, че говорят за задържани наркотични вещества на стойност общо около 1000 лв.

„Можеха да кажат, че продаваме и обогатен уран", пошегува се Баретата и припомни, че на предишно заседание е станало ясно, че той прибира по 200 000 лв. на седмица от продажба на дрога, „а няма хванати и два лева". Той е категоричен, че му е издадена присъда предварително.

„Има втора инстанция, нека видим какво ще стане. Има нови свидетели по затворите, не се знае кой какво ще им обещае и те какво ще кажат", заяви Иванов и допълни, че по делото са разпитани 100 души, от които 60 само в Перник.

Все пак Златко Баретата разчита на втора инстанция и че именно Софийския апелативен съд ще обърне внимание на „многото неща, които се разминават".

Запитан дали е очаквал оправдателна присъда, той каза - „Толкова смели хора няма."

Иванов се извини на останалите осъдени, защото по думите му те са признати за виновни заради него. Баретата се извини и на оправданите за това, че толкова време за лежали по арестите, отново заради него.

„Това, че се смея не значи, че съм добре", каза Иванов и с усмивка напусна съдебната палата.