Днес, 8 май, над 200 милиона души в 186 страни по света отбелязват Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Денят съвпада със 186-годишнината от рождението на основоположниика  на световното червенокръстко движение Анри Дюнан.  

През 2007 г. година той се отбелязва под девиза "Заедно за подготовка на общностите и реакция при зачестяващите бедствия".

„Неправилният начин на живот на човека, неправилното отношение към околната среда и използването на природните ресурси води до необратими последствия  в природата. Увеличаването на природните бедствия е в резултат е в резултат от дейността на човека. Виждаме какво става в Мианмар.
Затова и международната червенокръстка организация излезе с призив за промяна на отношението на човека към природата." - коментира председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров, цитиран от health.bg.  

Само през 2007 г. 201 милиона души, сред които и българи, бяха засегнати от природни бедствия, което е с 40% повече в сравнение с 2006 г.

Като хуманитарна организация БЧК е партньор на държавните институции в борбата с последствията от бедствия и катастрофи.

Аварийните екипи на БЧК разполагат с обучени хора, които могат да влизат в т. нар. „червена зона" на бедствието и да оказват помощ на пострадалите. Само в рамките на Планинската спасителна служба работят  700 доброволци в рамките на 33 екипа, разполагащи с 22 обучени кучета.

Към хуманитарната организация работят и 17 младежки екипа, подготвени да оказват психологическа помощ на хората в „зелената зона" на бедствията, където няма непосредствена заплаха.   

БЧК извършва и разяснителна работа сред населението, с цел хората да бъдат подготвени и да могат да реагират адекватно при извънредни ситуации. Част от тази работа е обучението на шофьорите в оказване на парва помощ.    

Изградени са складови бази в цялата страна, в които се съхраняван запаси от стоки от първа необходимост, които да бъдат в помощ на населението при бедствия и катастрофи.   

През 2008 година Българският Червен кръст отбелязва 130 години от създаването си.

Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от прояви в цялата страна, като кулминацията на честванията ще бъде на 27 октомври н Народния театър „Иван Вазов". Отбелязването на годишнината ще премине под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински.

„Непосредствено след Освобождението, с възстановяването на българската държава, се създава Българският червен кръст, за да служи на хората. 130 години хиляди достойни българи са работили за идеите на хуманизма и са градили Българския червен кръст, за да можем сега да кажем, че това е най-голямата хуманитарна организация, която е в помощ на хората и на държавните институции." - поясни Христо Грлигоров.

„Поздравявам с днешния празник всички сътрудници и доброволци на Българския Червен кръст. Желая им много здраве и вяра!" - каза в заключение председателят на БЧК.