14 са установените извършители на 8 умишлени запалвания на територията, обслужвана от РПУ - Стара Загора за седмица.

На 20 юли около 14.30 часа е възникнал пожар в двора на детска градина № 4 в кв. "Казански", Стара Загора. Пожарът е възникнал при запалване на суха трева и заплашил да обхване сградата на детското заведение, в което в момента е имало деца. Пожарът е потушен и е установено, че е умишлено запален две момчета на 14 и 15 години от града. Материалите по случая са изпратени в прокуратурата, съобщават от МВР.

На 21 юли около 16.30 ч. в Стара Загора полицаи са заловили А.И. (39) , А.А. (23) и Г.Р (23) от Стара Загора, които при горене на крадени кабели по непредпазливост са запалили тревни площи и храсти в района на старите гробища в индустриалната зона на града. Тримата са задържани за срок от 24 часа. По случая работи РПУ - Стара Загора.

Същия ден до канала на с. Дълбоки е заловено 14-годишно момче, което умишлено запалило сухи треви в близост до горски масив край селото.

На 23 юли около 08.00 ч. в Стара Загора е задържан Х.Р. (36) от Стара Загора докато обгарял меден проводник в непосредствена близост до боровата гора край кв. "Лозенец". Образувано е досъдебно производство по чл.330, ал.2, т.2 от НК.Същия ден в Стара Загора, в бившия гробищен парк на бул."Славянски", е заловен С.М. (36г.) от Стара Загора, който също обгарял меден проводник.

На 24 юли към 10.30 ч. В РПУ-Стара Загора са доведени Г.И. (22) и две непълнолетни момчета (на 13 и 14 години), които са обгаряли медни кабели в близост до горски масив в местността "Дъбрава".

Същия ден около 19,00 часа полицейски екип на РПУ е заловил още две малолетни момчета от Стара Загора - на 10 и 11 години, които са запалили тревна площ до гараж, западно до бл.69 и бл.79 в кв."Три чучура".

В Хасково 35-годишен жител на Меричлери загина на 25 юли при пожар край града. Той и 73-годишният му баща подпалили стърнища в нивата си, впоследствие обаче огънят станал неконтролируем и двамата побегнали. Полицейски инспектор забелязал бягащия възрастен мъж. Бащата разказал за случая и твърдял, че синът му сигурно се е прибрал у дома. Изпратените на място огнеборци открили в нивата обгореното тяло. Вероятно по-младият мъж се е върнал и е опитвал да спре пожара. По случая е образувано досъдебно производство.

Подготвя се предложение за налагане на възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В Бургас служителите от РПУ Айтос са установили извършителят на запалването на сухи треви, пренесло се в землище, намиращо се североизточно от Айтос над местностите «Трите братя» и «Казаните». Това е 29 годишната Г.Б. от същия град. Според обясненията й, тя се е качила на 22 юли на усамотеното място, за да обгаря събрани от нея отпадъчни медни проводници. Поради силния вятър възникнал пожар, който жената не е могла да угаси с подръчни средства. Отънят се разпрострял североизточно от Айтос.
Служители на РПУ - Благоевград са задържали със заповед за 24 часа мъж от село Селище, за когото има данни, че е предизвикал пожар в двора на бившето АПК. Преди ден жители на Селище забелязали своя съселянин посред бял ден в нетрезво състояние да пали треви в двора на бившата кооперация.
Досъдебно производство е образувано в РПУ - Кюстендил и срещу 75-годишния Й.Д. от с. Бобешино. Той запалил окосена коприва и суха трева в личния си имот. Вятърът насочил огъня към близката гора. Около 19.00 часа снощи огънят е обхванал територия от 1-2 дка и е потушен, преди да пламне гората. Няма пострадали хора.