820 хил. жени ще бъдат принудени да прекратят борбата с остеопорозата от 1 юли, когато влиза в сила 25 % реимбурсиране на лекарствата за тази болест.

Това стана ясно на пресконференция на инициативния комитет на жените, болни от остеопороза.

Те са изпратили подписка с 694 подписа до Министерството на здравеопазването и Комисията по прозрачност.

Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст в България страдат от остеопороза, а България е петата в света страна по застаряване.

Ние се нареждаме сред най-рисковете страни, в които най-много хора страдат от остеопорозата, посочиха още от инициативния комитет.

Те призоваха този социален проблем да бъде решен възможно най-скоро, тъй като болестта им е в тежест на децата, внуците и близките им.

Сред исканията на болните от остеопороза са реимбурсация на медикаментите за лечение със 75%, осигуряване на своевременна превенция и диагностика на застрашените от заболяването, отпускане на средства за реимбурсиране на диагностиката за измерване на костната плътност.

В България има 24 такива апарата, а според световните стандарти страната ни се нуждае от 70-80 апарата за измерване на костна плътност.

Инициативният комитет се обръща към министъра на финансите Симеон Дянков с молба да не се допуска стотици хиляди българи да станат инвалиди поради липса на превенция, диагностика и лечение.