Правителството отпуска 9 милиона лева за увеличаване на възнагражденията на служителите в затворите. Мотивите за предложението представи министърът в оставка Екатерина Захариева.

Тя обясни, че парите ще послужат за увеличение на заплатите на служителите в затворите, така че те да се доближат до тези на служителите в МВР. По думите й това става възможно благодарение на доброто изпълнение на бюджета. "Подчертавам, че това не е предизборно", заяви Захариева.

Министърът в оставка подчерта, че през миналата година в рамките на бюджета на правосъдното ведомство за пръв път са успели да осигурят металотърсачи във всяко едно от местата за лишаване от свобода. Осигурена е и система за заглушаване на мобилните сигнали за затвора в Белене, също така в рамките на бюджета са били осигурени ремонтни дейности в три от местата за лишаване от свобода и в останалите две е започнало проектирането.

"В рамките на тазгодишния бюджет, който е осигурен, ще приключим ремонтните дейности в почти всички места за лишаване от свобода. Нещо, което е важно за репутацията на България, а и поради факта, че България плаща обезщетения за лошите условия", допълни Захариева.

Премиерът в оставка Бойко Борисов от своя страна подчерта, че преди Нова година са били обещали на синдикатите и на Министерство на правосъдието, че ако приходите в бюджета вървят устойчиво и нарастват ще направят така, че да получат тези средства.

"Още повече, че многократно ние сме съдени за условията, които предлагаме , а и за самите служители там, които работят при изключително тежки условия, имаше голяма диспропорция със заплатите в сравнени с други структури на министерство на правосъдието", коментира още Бойко Борисов.