В рамките на 24 часа възрастни хора от различни градове на страната дадоха на телефонни измамници общо 9200 лева.

Въпреки ежедневните предупреждения и от страна на медиите, и от страна на полицията баби и дядовци продължават да вярват на измамните схеми.

Перничанка на 80 г. е повярвала на представили се за нейни роднини хора в разговор по домашния телефон, които й поискали 3000 лв за закупуване на компютри.

Лековерната пенсионерка събрала 1200 лева и ги предала на непознат за нея човек. Едва по-късно се свързала с близките си и разбрала, че е измамена.

Телефонен измамник взел "заем" от 85-годишен мъж в Добрич с мотив доставка на радиатори за отопление от Германия.

Мъжът се е заблудил по телефона, че се обажда негов племенник от Каварна. "Родственикът" е поискал 2000 лева като капаро за купуването на отоплителните уреди. Възрастният мъж имал обаче само 1000 лева. Въпреки това той, според уговорката, предал на непознат във входа на жилищния блок, в който живеел.

Ден след срещата възрастният мъж разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията.

Възрастна жена от Троян разполагала обаче с повече пари.

74-годишната жена обяснила по-късно в полицията, че на домашния й телефон позвънил непознат мъж, представил се за служител на МВР и обяснил, че се провежда мащабна акция от служители на криминалната полиция в София за залавяне на лица, извършващи телефонни измами.
Мъжът поискал съдействие чрез предоставяне на парична сума, която да предаде на изпратен на място служител. Обещал, че парите ще й бъдат върнати.

След това жената хвърлила през прозорец на дома си сумата от 3000 лева на непознат, който чакал пред жилищната сграда. Малко по-късно потърпевшата се усъмнила, че е измамена и подала сигнал в полицията.

Още повече пари русенка е дала 4000 лева на телефонните измамници.

На домашния телефон на 79-годишната жена се обадил непознат мъж. Той обяснил, че дъщеря й е пострадала в резултат на късо съединение и трябва да я транспортират до София, където да й извършат спешна операция на краката. За целта е необходима сумата от 10 000 лева.

Жената заявила, че разполага само с 4000 лева. Така 20 минути по-късно непознат мъж позвънил на входната й врата. Той бил на възраст между 30 и 40 години, облечен с черно яке и с черна шапка. Жената му предала парите и непознатият си тръгнал.

По-късно възрастната русенка отишла на мястото, където работи дъщеря й, видяла, че е здрава и разбрала за измамата.