Магистратът Даниела Талева пое функциите си като Ad hoc прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници и стартира работа по същество. Това предаде БНР.

Талева, която досега беше наказателен съдия в Софийския градски съд, ще работи в кабинета на една от бившите заместнички на бившият обвинител номер едно Иван Гешев.

В следващите дни тя ще се запознае със сигналите срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В работата си ad hoc прокурорът ще бъде подпомаган от двама служители от прокуратурата и трима разследващи полицаи.

Сигналите срещу Сарафов са свързани с имоти на негови близки и с аферата "Осемте джуджета". Даниела Талева разполага с шест месеца, за да прецени дали се съдържат в тях данни за извършено престъпление и трябва ли срещу временно изпълняващия функциите главен прокурор да бъде образувано досъдебно производство.

Талева посочи, че не се притеснява от политически натиск. Тя изрази надежда хората по високите етажи на властта да проявяват здрав разум и морал, и никой да не си позволява подобно нещо. По думите й, ако все пак някой се опита да окаже натиск върху нея, тя ще даде гласност на това.

До 10 декември ad hoc прокурорът Талева започва работа

До 10 декември ad hoc прокурорът Талева започва работа

Последните постъпили сигнали са срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и са изпратени в СГП