Петчленна организирана престъпна група, ръководена от плевенски адвокат, е задържана след проведена полицейска операция "Въртележката" на служители от ГДБОП и колегите им в Плевен.

Акцията е била насочена към пресичането на престъпната дейност на групата. Задържан е тарторът на групата Д.М. (53 г.) и членовете й - И.Т. (29 г.), Н.В. (28 г.), И.А. (51 г.) и Б.Р. (32 г.).

Групата, която е действала от близо година, отправяла заплахи за убийство на двама прокурори от Окръжна и Районна прокуратура - Плевен. Бандата е оказвала и натиск на плевенчани, за да присвои тяхното имущество.

Петимата са криминално проявени, регистрирани в полицията за разпространение на наркотици, измами, кражби, изнудване, обсебване, фалшификации, използване на неистински документи, лъжесвидетелстване и унищожаване на имущество. Преди време Д.М. е бил задържан за измама.

В хода на операцията са претърсени 8 адреса в Плевен, село Гривица, Кнежа и Червен бряг, откъдето са иззети незаконно притежавана пушка и боеприпаси, открити са три компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи, доказващи престъпната дейност на лицата.

Петимата членове на групата са задържани за 24 часа. Документирането на цялостната им престъпна дейност продължава.