Адвокатите на братя Галеви са сезирали прокуратурата за незаконното задържане на двамата бизнесмен, съобщи БТВ.

Пламен Галев и Ангел Христов са кандидати за депутати и според адвокатите им по тази причина двамата задържани днес трябва да бъдат освободени от ареста, тъй като получават имунитет.

Дежурният прокурор в Градската прокуратура Борис Балев е заявил, че делото не се намира в Градската прокуратура и е изпратено в Кюстендилския окръжен съд.

Според адвокатите обаче делото се счита за прекратено, докато документацията за него бъде получена в Кюстендил, и именно в този период прокуратурата трябва да се намеси.

По думите на единия от адвокатите - Менко Менков, Борис Балев е обещал да се произнесе по искането им до края на деня.

Пред журналисти Менко Менков се е обадил по телефона и на градския прокурор на София Николай Кокинов с молба да упражни контрол и да даде указания на своя подчинен.

Кокинов отговори, че двете лица не са незаконно задържани, тъй като има решение на съда.

Ако Софийската градска прокуратура откаже да пусне Галев и Христов от ареста, ще обжалваме това постановление пред Апелативната прокуратура, каза Менко Менков и допълни, че ще поиска от председателя на Софийския градски съд Светлин Михаилов делото срещу Галев и Христов незабавно да бъде изпратено в Кюстендил, за да се иска бързо произнасяне.

Според Менко Менков Пламен Галев ще спечели изборите като мажоритарен кандидат, независимо дали ще участва в кампанията или не. Той смята, че ако всички, подписали се за Галев, го подкрепят на изборите, той ще събере необходимия брой гласове и ще влезе в парламента.

Освен това Менков възнамерява да сезира и омбудсмана Гиньо Ганев, който по думите му, също имал право да прави проверки в затворите.

Засега адвокатите на Галев и Христов не смятат да съдят държавата за "незаконния арест" на двамата обвиняеми. Наш приоритет и желание е да се спазват правата, заяви Менков.