Отлична оценка за Цветанов, за колегите от МВР, особено в борбата с киберпрестъпността, даде шефът на ФБР Робър Мълър, каза след срещата си с него в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна и решението от вчера за откриване на офис на американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА) в България.

Основите директори на американските служби и централи бяха на посещение в България и пред мен заявиха, че страната ни е един от най-добрите им партньори в операциите, които се провеждат, изтъкна още министър-председателят.

Акцент на разговорите с Мълър е била киберпрестъпността.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че от другата година ще имаме офицери от ФБР в звеното по киберпрестъпност и изрази убеденост, че това ще доведе до повишаване на капацитета.

С Мълър е разговаряно и за обучението, което ще бъде предприето по темата киберпрестъпност. Съвместно с американското посолство и фондация „Америка за България" е била учредена Академия, в която да се обучават полицаи, следователи, прокурори, съдии.

По думите на Цветанов днешното посещение на Мълър в България е знак, че се оценяват усилията на България с борбата с трансграничната престъпност.

Коментирахме и някои операции, които вече са завършени, и други, които предстои да бъдат реализирани. Има пълно доверие, похвали се министърът на вътрешните работи.

Февруари-март ще бъде организирана регионална среща по борбата с наркотрафика, съобщи още Цветанов. Той поясни, че с Мълър са разговаряли за цялостната политика в региона и подчерта, че България се възприема като стратегически партньор на ФБР.

Смятам, че общите ни усилия са с единствена цел да противодействаме на трансграничната престъпност, изтъкна Цветанов. Според него възможността офицери на ФБР да бъдат в България и то конкретно по темата киберпрестъпност е изключително голям успех. Фактът, че откриваме офис на ДЕА през 2012 г. в България е ясен знак за оценката и перспективата за съвместната ни работа, отбеляза той.

Шефът на ФБР ще посети няколко дирекции днес, като предстои и повторна среща с вътрешния министър в по-тесен състав.

Срещата между премиера и Робърт Мълър беше закрита за журналисти и шефът на ФБР не даде изявление за медиите.