Нетрадиционен протест под названието Акция „Буркан" срещу спирането на програмата на НЗОК за лечение на безплодието организира Сдружение "Зачатие".

От 13 часа всички, които подкрепят каузата за финансово подпомагане на процедурата ин-витро, ще могат да изразят протеста си символично, като занесат буркан с цвете и го оставят пред НЗОК.

Сдружение "Зачатие" се определя като изразител на протеста на 270 000 български двойки с репродуктивни проблеми, част от които могат да бъдат разрешени чрез ин-витро процедурите.

Програмата на НЗОК стартира през 2005 година и чрез нея са осигурени средствата за медикаменти по процедурата ин-витро за 1200 двойки.

Тази година програмата бе спряна на 5 април и не бе продължена, въпреки обещанията за продължение от 1 септември, твърдят от сдружението.
От там настояват също раждаемостта в България да стане национален приоритет и да се формира национално отговорна стратегия за преодоляване на демографския срив.

От „Зачатие" искат спешно приемане на държавна стратегия за борба със стерилитета, в рамките на която да се разработи медицински стандарт по репродуктивна медицина, както и стратегия за профилактика на заболяванията и социалното поведение, водещи до репродуктивни проблеми.

От сдружението смятат, че ин-витро програмата на НЗОК трябва да се оптимизира, в нея да се включват поне 2000 участници годишно, да отпадне забраната за повторно участие на едно семейство и да се включат по-евтини медикаменти, за да се подобри финансирането.